Beograd, Bajrakli džamija, 8. jul 2022.

Sutra muslimani celog sveta obeležavaju Kurban bajram. Tim povodom danas se medijima obratio Mustafa ef. Jusufspahić, muftija beogradski i v.d. muftije srbijanskog.
Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice Srbije će se održati u Bajrakli džamiji u Beogradu u kojoj će bajram namaz predvoditi i bajramsku hutbu održati muftija Mustafa ef. Jusufspahić.
Govoreći o značaju i vrednosti žrtve, o požrtvovanju i saosećanju, muftija Jusufspahić je spomenuo i Vakufsku direkciju IZS koja je, kako je kazao, dok traje svetska finansijska kriza i kada cene namirnica i robe rastu vrtoglavom brzinom, uspela da vernicima obezbedi kurbane po povoljnijim cenama nego prethodnih godina a sve u službi vernika, kako bi im olakšala izvršavanje tog verskog propisa.
“Draga braćo i poštovane sestre!

Danas je 9. dan meseca zu-l-hidždžeta, što znači da se danas sve hadžije nalaze na Arefatu, na brdu milosti odakle je potekao ljudski rod na Zemlji. To je mesto gde su se posle dugotrajnog tumaranja na Zemlji ponovo sastali naši praroditelji Adem i Hava (Adam i Eva).

Večeras hadžije kada budu napuštale to mesto napustiće i sva loša dela, a srca svoja obradovaće, jer Bog oprostiće njihove grehe, a u skladu sa Božijim obećanjima i hadisima Božijeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Mi koji nismo imali sreće da budemo danas na Arefatu, a koji smo mislima, molitvama, postom i drugim dobrim delima tamo, takođe ćemo imati nagradu oprosta.

U blagoslovljenom mesecu zu-l-hidždžetu muslimani celog sveta su se potvrđivali kroz činjenje dobrih dela i u suzdržavanju od ružnih misli, reči i postupaka, a posebno u svojoj požrtvovanosti i kod činjenjea dobrih dela i kod otklanjanja od zla, te oslobađanjem od sebičluka zarad približavanja Bogu i Njegovom zadovoljstvu. U pred Bajramskoj školi meseca zu-l-hidždžeta naučili smo nekoliko važnih stvari:

– Naučili smo da se radujemo tuđem dobročinstvu, a da se žalostimo zbog svog i tuđeg greha.

– Naučili smo da se radujemo porodičnom životu, a žalostimo zbog samoće.

– Naučili smo da smo srećni u bogatstvu vere i domovine.

– Naučil smo da moramo u Bajram ući veselog srca i otvorene duše prema svakome ko voli dobro.

Bajram je za islamske vernike vreme i prilika kada oživljavaju svoje pozitivne kvalitete, toplinu, ljubav i mir svakome. Bajram je veliki dan za svakog muslimana i muslimanku.
Bajram je radost u veri. Radost u dušama ljudi koji su svojom požrtvovanošću čistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružnog govora, svoje ruke od ružnog posla.

Za istinsku bajramsku radost i doživljaj najvažniji elementi su radost u srcu koja se manifestuje osmehom na licu prilikom srdačnog zagrljaja i rukovanja, pomirenja sa onima s kojima smo bili u svađi. Porodica na okupu – trenuci sreće i radosti sa njima, poseta rodbine, prijatelja i komšija: to su znaci našeg Bajrama.

Upravo sada, kada smo putem takve pobožnosti napunili naše duše, obraćam se omladini, želeći im sretan i uspešan upis u srednje škole i na fakultete. Neka vam ovi dani donesu dodatnu motivaciju da učite i radite. Slušajte svoje roditelje, profesore, i uspeh je pred vama.

Dragi roditelji, čuvajte svoj plod života – svoju decu, usmerite ih pravim vrednostima. Koristim priliku da vas pozovem da upišete svoju decu u medrese Islamke zajednice Srbije da budu čuvari naše lepe tradicije i ispravnih istinskih vrednosti. U današnjem vremenu smutnje, zavade i ratova moramo se žrtvovati na tom putu mira i sve ljude podsećati da su braća, a da nam je jedini neprijatelj satana, Lucifer, koji se pomirio da nikada neće biti obožavan kao Bog ali će zato sve učiniti da zbog iskonske ljubomore ljudima našteti, oteža, zagorča i da ih gurne u samouništenje. Budimo pametni i svesni toga.

U to ime i kurban nam je dat da ga podelimo kako sa onima koji nemaju tako i sa rodbinom, prijateljima i komšijama našim, te da tako damo svoj nesebični doprinos zajedničkom životu.
Podelimo radost Bajrama sa svojim najmilijima, a posebno sa onima između nas kojima je uskraćena rodbinska ljubav i toplina.

Bajramska molitva u Beogradu će se obaviti sutra u 5.40 sati u Bajrakli džamiji.

U ime Islamske zajednice Srbije i u svoje ime, svim muslimanima Srbije, regiona i celog sveta, želim sretan Bajram moleći Milostivog Boga za vaše zdravlje i svako dobro. Neka ovaj Bajram bude u znaku jačanja porodičnih veza, toplih i dobrih odnosa među svima i moralne bnove pojedinaca i društva. Sa svim iskrenim lepim željama.

Koristim priliku da se zahvalim svima na mnogobrojnim čestitkama i da od Boga svima zamolim mir i blagostanje a za dobrobit celokupnog nam čovečanstva.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!”

Byadmin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *