Novi Sad, 27.6.2023.

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić čestitao je danas nastupajući praznik Kurban Bajram svim muslimanima i muslimankama u Srbiji i svetu uz želju da ga provedu u radosti sa svojim porodicama, a bolesnima poželeo ozdravljenje. ,,Muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža: borave na Arefatu. I oni na tome odabranom mestu, i mi u našoj domovini, i muslimani širom sveta, iščekujemo sutrašnji dan”, rekao je Jusufpahić.

Prema njegovim rečima, danas i večeras njihove porodice i njihove domove polako obuzima radost bajrama, blagost, smirenost i sigurnost koji ga prate.

dzamija

Izvor: Ilustracija: EPA (Drago Vejnović)

 

,,U ovim odabranim trenucima prisetićemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada, hadž je kretanje ka Allahu, napor da se savladaju ljudska oholost, strast i pohlepa”, istakao je Jusufpahić.

Muslimani se, prema rečima muftije, u vreme kurbanskog bajrama prisećaju da je požrtvovanost sastavni deo ljudskog života i da bez truda i napora nema kretanja napred, a da bi bez kretanja čovek i ljudski rod iščezli.

,,U tom kretanju (hadžiluku) i žrtvi (kurbanu) shvatamo i čovekovu suštinu koja glasi da je čovek putnik koji se, stalno putujući iz mesta u mesto, hrabro i odlučno priprema za svoje poslednje putovanje, na Ahiret”, rekao je Jusufpahić.

Dodao je da je ovih dana svedok stradanja mnogih ljudi, žena i muškaraca, a posebno dece, te da je ovo prilika da im se pomogne, da se u njihovu nevolju unese olakšanje i radost i da na najlepši i najplemenitiji način ispune smisao hadža i kurbana.

,,Molimo Alaha da našoj zemlji sačuva mir i jedinstvo među njenim žiteljima i da svako nasilje i nepravdu ukloni, te da je od zlobnika i zla zaštiti i sačuva”, rekao je Jusufpahić.

,,Posebno želim da kao vojni muftija čestitam svim muslimanima u vojsci Srbije ove blagdane sa željom da nikada rata ne vide i da im sav posao bude u mirnodopskim misijama i uslovima”, rekao je muftija i pozvao sve muslimane da dođu na bajram i sabah namaz koji će sutra biti održani u Bajrakli džamiji u Beogradu.

,,Nadam se i da će država odobriti izgradnju nove džamije, prva posle nekoliko stotina godina da počne sa izgradnjom i očekujemo da se ta obećanja uz Božiju pomoć ispune”, istakao je muftija.

On je, takođe, rekao da svim komšijama koji sutra obeležavaju Vidovdan želi svako blagostanje i jedinstvo u činjenju dobrih dela za dobrobit zajedničke kuće Srbije.

Klikom na link ispod možete pristupiti portalu RTV i pročitati intervju muftije beogradskog.

https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/muftija-jusufpahic-cestitao-kurban-bajram_1456462.html

Byadmin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *