Beograd, 16.11.2023.
U četvrtak, 16. novembra u 19h u Sali Amerikana Doma Omladine Beograda, Arapski kulturni centar je otvorio drugi deo ciklusa tribina Arapi – Istorija, civilizacija, uticaji tribinom Žena u islamu i hrišćanstvu: Hava u Kur'anu i Bibliji koja je na naše veliko zadovoljstvo privukla izuzetnu pažnju njihove publike, a naročito mladih ljudi.
Na tribini govorile su mr Danijela Marković, teolog i religiolog i mr Muna Jusufspahić, islamski teolog. Oslanjajući se na mit o Ademu i Havi, učesnice tribine napravile su poređenje stava islama i hrišćanstva prema prvorodnom grehu i Havi koja je ovde uzeta kao simbol žene.
Gđa Muna Jusufspahić je na vrlo nadahnut način tumačila ajete iz Kurana koji prema njenim rečima jasno ukazuju na jednak status muškarca i žene, kako u zajednici sa Bogom tako i u glavnim aspektima naše društvene zajednice. Sa druge strane, gđa Danijela Marković istakla je da je žena u hrišćanstvu uzdignuta u liku device Marije koja je prva primila Božiju objavu, kao i da je žena u hrišćanstvu aktivan subjekat i ima svoju službu koja je uvek u odnosu sa drugim.
Učesnice tribine su na inspirativan način tumačile odnos islamskih i hrišćanskih izvora prema obrazovanju žene i njenoj ulozi u širenju znanja, prema ženi u porodici gde su se osvrnule na između ostalog na pitanje braka i nasledstva, i prema ženi u široj društvenoj sferi. Primetili smo i da su žena, ali i društvo u celini izloženi raznim pritiscima savremenog života, uključujući i teror lepote i večne mladosti, te stavili fokus na obogaćivanje duhovnog života kao načina odupiranja datim pritiscima.

Byadmin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *