Mekka, 7.6.2024.
SA AKŠAM NAMAZOM NASTUPA DRAGI MESEC ZUL-HIDŽDŽETA U KOJEM SU NAJDRAŽIH 10 DANA U GODINI
Kaže Uzvišeni Allah dž.š. u Kur’anu: ,,Tako mi zore i deset noći…” (sura El-Fedžr 1-2) Allah dž.š. se kune zorom, tj. svitanjem, a posebno se misli na zoru prvog dana Kurban-Bajrama, kao što se navodi u tefsiru Ibn Kesira.
Zatim, i deset noći, tj. misli se na prvih deset noći i dana meseca zul-hidždžeta, Allah se zaklinje ovim noćima kako bi ukazao vernicima na vrednost ovih noći u odnosu na druge noći.
Beleži Buharija r.a.u Sahihu, Davud i Tirmizi u Sunenima od Abdullaha ibn Abbasa r.a. da je Poslanik a.s. rekao: “Nema dana u kojima je dobro delo draže Allahu dž.š. od ovih 10 dana”.
Imam Ahmed beleži od Abdullaha ibn Omera r.a. da je Poslanik a.s. rekao: ,,Nema većih niti dražih dana Allahu za činjenje dobrih dela od ovih dana, zato izgovarajte tehlil (La ilahe illallah), tekbir (Allahu ekber) i tahmid (Elhamdulillah)”.
Povodom meseca Zul-hidža najiskrenije čestitke i molimo Allaha da nam budu berićetni dani, da nam Allah ukabuli ibadet i našim hadžijama olakša i ukabuli ibadet u Bejtu Alharam, te da olakša našoj braći u Palestini i njihovim šehidima podari dženet, kao i nijihovim ranjenicima brz oporavak, a ostalima da podari sabur i podari im pobedu na dunjaluku i na ahiretu.
U ime rijaseta IZ Srbije čestitku uputili:
Abdullah ef. Numan Srbijanski muftija
Muhamed ef. Jusufspahić Predsednik sabora
Mustafa ef. Jusufspahić Beogradski muftija
Nedžmdin ef. Edemi Muftija preševski

Byadmin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *